CÃTINA ALBÃ

catina-alba-beneficiiCatina alba (Hippophae rhamnoides) face parte din familia Elaeagnaceae, arbustul fiind cultivat in zona Euro-Asiatica de milenii. Arbust cu radacini puternice, pe langa beneficiile uimitoare ale fructelor sale, acesta contribuie la combaterea eroziunii solului, in care se fixeaza cu radacini de pana la 3 metri adancime. In multe parti ale Asiei si prin stepa rusa, s-a recurs la solutia cultivarii de catina pentru a se combate desertificarea solului. Catina e una din cele mai vechi plante de pe pamant, datand din Epoca Glaciala. Prima mentionare a efectelor sale terapeutice dateaza din secolul IV i.e.n., cand izvoarele istorice spun ca Hippophae facea parte din dieta armatei lui Alexandru cel Mare. Acestea au mentionat faptul ca atat fructul cat si frunzele de catina erau folosite pentru tratarea atat a soldatilor, cat si a cailor raniti. Referinte la utilizarea catinei in scop terapeutic au fost gasite atat in traditia tibetana cat si in mediicina chineza. In secolul XIII, Genghis Khan si razboinicii sai foloseau catina in acelasi scop. In sfarsit, in anul 1929, pentru prima data s-a facut o analiza biochimica a fructului de catina, iar de atunci pana in prezent, cunostintele despre proprietatile sale benefice s-au tot imbunatatit.

catina-proaspataCatina include, intre altele, vitaminele A si C, alfa-tocoferol, cantitati mari de carotenoide si vitamina E, minerale (potasiu, sodiu, magneziu, calciu, fier, zinc, seleniu), monozaharide, aminoacizi, flavonoide, compusi polifenolici, acid folic etc. Compozitia fructului de catina difera, practic, in functie de origine, climat si procedura de extractie folosita. Cel mai important component al fructului de catina e vitamina C, 100 de grame de fruct continand intre 400 si 600 mg de vitamina C. Datorita componentelor sale, catina alba are numeroase beneficii: e antioxidant, anti-inflamator, antibacterial, antineoplazic, imunomodulator si hepatoprotector. Puternicele proprietati antioxidante il recomanda pentru imbunatatirea circulatiei sanguine si a lipidelor, in vederea prevenirii si controlarii simptomelor cardiovasculare (de exemplu angina), a reducerii radicalilor liberi si prevenirii ateromului (depunerea de grasimi pe peretele arterelor). Fructul de catina alba e folosit si in prevenirea infectiilor, sporind imunitatea organismului. Datorita continutului mare de betacaroten, catina alba are un rol deosebit si in incetinirea si regresul unor afectiuni oculare (miopie, cataracta, glaucom, astigmatism etc). Catina alba e considerata un supliment nutritiv sigur, fara dovezi de toxicitate daca e folosita in cantitati rezonabile.

catina-culeasaCe au demonstrat studiile clinice in urma administrarii de catina alba in diverse afectiuni ? Un studiu preliminar din China sugereaza ca administrarea a 10 mg de flavonoide extrase din catina alba, de 3 ori pe zi, timp de 6 saptamani, reduce nivelul colesterolului si imbunatateste functia cardiovasculara la pacientii cu boala ischemica. Studiul a aratat ca nu exista efecte adverse pentru rinichi si ficat. Un alt studiu a aratat ca administrarea de emulsie de catina alba uscata la 102 persoane cu hiperlipidemie (cresterea anormala a nivelului de lipide din sange) timp de 12 saptamani la rand a dus, dupa doar 4 saptamani, la scaderea colesterolului total din sange si a indexului aterosclerotic, la cresterea „colesterolului bun” (HDL). Un studiu clinic preliminar a aratat ca administrarea a 28 de grame de catina alba facuta piure pe zi, timp de 90 de zile, a redus riscul de infectie a tractului digestiv. O cercetare clinica a sugerat ca administrarea de catina alba poate reduce inflamarea ficatului. Catina alba s-a demonstrat ca poate ajuta pana si in problemele dermatologice, ducand la vindecarea ranilor si arsurilor. Uleiul de catina poate reduce toxicitatea chimioterapiei, in timp ce extractul de catina, ce contine flavonoide, poate proteja maduva spinarii de radiatie, ajutand la recuperare. Un studiu chinezesc de acum 2 decenii facut pe soareci arata ca extractul de catina alba normalizeaza secretia acidului gastric si reduce inflamatia si factorii ce favorizeaza inflamatiile, avand proprietati protectoare impotriva ulcerelor gastrice. Frunzele de catina alba au efecte imunomodulatoare, inhiband productia de radicali liberi, in timp ce un studiu facut pe soareci arata ca dupa administrarea extrasului din fruct de catina, mobilitatea soarecilor a crescut semnificativ. Nu in ultimul rand, un studiu chinezesc din 2003 a aratat ca fructele de catina alba pot reduce glucoza din sange la persoanele bolnave de diabet, administrarea de catina in paralel cu medicamente pentru diabet putand duce in timp la ajustarea medicamentatiei, ca urmare a efectului hipoglicemiant al fructelor.

In privinta efectelor secundare, acestea nu au fost raportate, in urma studiilor clinice sau pe soareci efectuate pana in prezent. Desigur, catina alba nu e recomandata persoanelor ce stiu ca sunt alergice sau hipersensibile la ea si la componentele sale.