CHIMENUL-NEGRU

chimenul-negru-minunea-naturiiChimenul negru, cunoscut cu denumirea latina “Nigella Sativa” si cu multe alte denumiri (Negrilica, Flori de Fenicul, Baraka, Coriandru roman, Kalajira etc) e o planta din familia Ranunculaceae ce infloreste anual, fiind originara din Asia de Sud si Sud-Vest.

De peste 3 milenii a fost atestata folosirea semintelor de Nigella Sativa de catre om in scop terapeutic. In 1922, egiptologul britanic Howard Carter a descoperit in Valea Regilor mormantul lui Tutankamon, unde printre numeroasele bogatii (statuete de aur, care de aur, sticlute cu parfum, bijuterii) a gasit si o sticluta cu ulei de… chimen negru. Tutankamon se estimeaza ca a murit in jurul anului 1346 i.e.n, deci egiptenii cultivau si utilizau chimenul negru la acea data si, mai mult, era considerata planta sacra.

Ce mai timpurie mentionare a chimenului negru se crede a fi in Vechiul Testament, capitolul 28 din Isaia (25-27) :“Oare, dupa ce a netezit fata pamantului, nu arunca el mazariche si seamana chimen? Dumnezeul lui l-a invatat sa faca asa, El i-a dat aceste invataturi. Mazarichea nu se treiera cu leasa si roata carului nu trece peste chimen, ci mazarichea se bate cu batul si chimenul, cu nuiaua.”

chimenul-negru-are-o-istorie-milenaraSemintele de chimen negru au o lunga istorie cand vine vorba de intrebuintarea in sistemele traditionale de medicina, incluzand Ayurveda si Siddha. Conform unui studiu publicat in “Asian Pacific Journal of Tropical Biomedicine” despre potentialul terapeutic al semintelor de chimen negru, acestea “au fost folosite pe scara larga in tratarea diferitelor boli si dureri”. In literatura islamica sunt considerate una din cele mai superioare forme de remedii vindecatoare, fiind recomandate pentru utilizare in Medicina Profetica (Tibb-e-Nabawi). Se spune ca insusi profetul Muhhamad (Mahomed) ar fi zis ca semintele de chimen negru pot vindeca orice, in afara de moarte, arabii numindu-le “seminte binecuvantate”. Ele au ajuns pana si in China, unde au fost pretuite pentru beneficiile aratate impotriva imbatranirii. In Turcia, seminte de chimen negru au fost recuperate dintr-o plosca de pelerinaj datata din perioada veche hittita, de prin 1650 i.e.n. Cercetatorii turci au comparat ramasitele semintelor de chimen negru de atunci cu cele moderne, si pe baza faptului ca semintele contineau urme de miere, ceara si propolis au concluzionat ca amestecul de chimen negru cu produse apicole era folosit probabil pentru tratamentul unor boli de hittiti in urma cu 3600 de ani.
Asadar, de-a lungul istoriei, Nigella Sativa a fost intrebuintata la scara larga ca remediu natural, fie individual, fie in combinatie cu produse apicole, pentru tratarea unor boli acute sau cronice, in special in Orientul Mijlociu si Asia de Sud-Est. In scopul unei potentiale utilizari in industria farmaceutica, in ultimii 20-30 de ani semintele de chimen negru au fost studiate intens, pentru a li se vedea efectele farmacologice. S-a demonstrat, in urma mai multor studii, efectul semnificativ al acestora pe multiple sisteme biologice, cele mai multe din proprietatile terapeutice datorandu-se prezentei in seminte a Thymoquinonei, un component major bioactiv ce lupta impotriva cancerului.UTILIZARILE CHIMENULUI-NEGRU:


chimenul-negru-plantaANTIBACTERIAL
– inhiba dezvoltarea Staphylococcus aureus (Stafilococul auriu), o bacterie patogena responsabila de sindromul Lyell, toxiinfectii alimentare, infectii ale pielii, respiratorii, ale scheletului (artrite) etc.


ANTIINFLAMATOR SI ANALGEZIC
– ajuta in osteoporoza, o boala legata de stresul oxidativ si inflamatie, dar si in rinite alergice, fiind recomandat ca alternativa in tratarea lor atunci cand medicamentele de sinteza trebuie evitate.


IMBUNATATESTE MEMORIA SI ATENTIA


AJUTA DIGESTIA SI SCADEREA IN GREUTATE


LUPTA IMPOTRIVA HELICOBACTER PYLORI, avand proprietati anti-ulceroase


ARE EFECT ANTIFUNGIC, ANTIPARAZITAR SI ANTIVIRAL, eficient in hepatita C si alte infectii virale sau parazitare (viermi, malarie).


INTARESTE SISTEMUL INUNITAR SI ARE EFECTE ANTI-CANCER


SCADE COLESTEROLUL SI TRIGLICERIDELE, SI PROTEJEAZA IMPOTRIVA BOLILOR CARDIOVASCULARE, avand rol hipotensiv


PROTEJEAZA RINICHII SI PREVINE PIETRELE LA RINICHI


UTIL IN TRATAREA DEPENDENTEI DE OPIACEE


STIMULEAZA PRODUCEREA DE LAPTE LA FEMEILE CE ALAPTEAZA


ARE EFECTE ANTISPASMICE